IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се върна под 79 долара за барел

Черното злато повишава цената си с 2 на сто за изминалата седмица

08:49 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се върна под 79 долара за барел

Цената на петрола се повиши тази нощ, след като вчера отстъпи значително на борсите в Ню Йорк и Лондон. Причина за отстъплението стана значителният спад на водещите индекси за първи път тази седмица. Това даде нов сила на спекулациите, че глобалната икономика ще се възстановява с бавен темп.

Вчера на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през декември поевтиняха с 2,7 на сто (2,12 долара) до цена на затваряне 77,46 долара за барел. Това е най-големият дневен спад на суровината от 12 ноември насам. Въпреки него обаче петролът се насочва към седмичен ръст от 2 на сто.

Постепенно песимизмът започна да отслабва и петролните контракти започнаха да поскъпват заради ново отстъпление на американския долар. През нощта черното злато добави 0,55 на сто до 78,48 долара за барел.

Значителен повод за оптимизъм даде прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), че водещите икономики ще отбележат двойно по-голям ръст от по-рано прогнозирания през следващата година, предава Bloomberg.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през януари понижи цената си с 2,3 на сто до 77,64 долара за барел. Тази сутрин петролът от този сорт се търгува с повишение от 0,6 на сто до 78,08 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още