IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Президентът на ЕС ще получава 24 хил. евро месечно

Фаворит за поста президент на ЕС е премиерът на Белгия Херман ван Ромпуй

16:32 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Президентът на ЕС ще получава 24 хил. евро месечно

Месечната заплата на първия президент на Европейския съюз, който трябва да бъде избран от лидерите на ЕС на работна вечеря днес, ще бъде 24 хил. евро (без представителните разходи), е съобщил източник от Съвета на ЕС, цитиран от РИА Новости.

Постът президент, както и външен министър на ЕС, се въвеждат с Лисабонския договор, който влиза в сила от 1 декември.

До момента между лидерите на ЕС няма консенсус относно кандидатурата за президент на Общността, който се избира за срок от 2 години и половина. Решението ще бъде прието с квалифицирано мнозинство, което дава преимущество на големите страни в ЕС, които разполагат с повече гласове.

Според политически наблюдатели фаворит за поста президент на ЕС е премиерът на Белгия Херман ван Ромпуй. Не трябва да се подценяват шансовете за поста обаче на премиерите на Люксембург и Холандия. Между претендентите за поста са и бившият британски премиер Тони Блеър и бившите премиери на Испания Фелипе Гонзалес и на Финландия Пааво Липонен.

За поста външен министър на ЕС, който ще бъде и зам.-председател на Европейската комисия, се спрягат имената на външните министри на Великобритания и на Испания и на бившия външен министър на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още