IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОИСР удвои прогнозата си за икономическия растеж през 2010 г.

Комбинираният брутен вътрешен продукт на 30-те най-развити икономики ще нарасне с 1,9% през следващата година

13:19 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР удвои прогнозата си за икономическия растеж през 2010 г.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) удвои прогнозата си за очаквания растеж на икономиките на 30-те най-развити държави през следващата година. ОИСР предвижда и по-нататъшно ускоряване през 2011 г. благодарение на Китай и другите развиващи се страни, които ще подсилят глобалното икономически възстановяване.

Комбинираният брутен вътрешен продукт (БВП) на 30-те страни, които членуват в ОИСР, ще нарасне с 1,9% през следващата година и с още 2,5% през 2011 г., прогнозира в своя последен доклад базираната в Париж икономическа организация. Преди това обаче той ще се свие с 3,5% през тази година. През юни ОИСР очакваше икономически ръст от 0,7% през 2010 г.

Икономиките на САЩ и еврозоната ще се върнат към растеж през следващата година, но перспективите остават нестабилни, предупреждават от ОИСР. Икономиката на страните от групата ще се завърне на нивото си от първите три месеца на 2008 г. едва през третото тримесечие на 2011 г., което показва колко големи са щетите, нанесени от финансовата криза.

Според ОИСР щатската икономика ще нарасне с 2,5% през следващата година, японската с 1,8%, а тази на еврозоната – с 0,9%. В предишния си икономически доклад от юни организацията прогнозираше ръст от съответно 0,9%, 0,7% и 0%. Лидер по икономически ръст догодина ще бъде Китай с увеличение на БВП от 10,2 на сто, предаде Bloomberg.

Безработицата ще продължи да расте и към края на следващата година може да достигне ниво от 9% в страните, които членуват в ОИРС, спрямо сегашните 5,6%. Поради това централните банки на тези страни ще трябва да бъдат много внимателни с вдигането на лихвите и изтеглянето на паричните стимули от икономиката, предупреждават от ОИСР.

Организацията очаква, че основният лихвен процент в САЩ и еврозоната няма да се вдигне преди края на 2010 г., а на Японската централна банка ще й се наложи да държи лихвата близо до нула до 2011 г. За 2011 г. ОИСР прогнозира икономически растеж от 2,8% в САЩ, 1,7% в еврозоната, 2% в Япония и 9,3% в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още