IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на индийските милиардери се е удвоил за година

Общо състоянието на стоте най-богати хора в Индия възлиза на 276 млрд. долара, което е еквивалент на близо една четвърт от БВП

13:00 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Броят на индийските милиардери се е удвоил за година

Броят на милиардерите в Индия почти се е удвоил до 52-ма от 27 през миналата година благодарение на растящия фондов пазар и все така оживената икономика. Така милиардерите в страната са само с двама по-малко от броя им при върха на фондовия пазар през 2007 г., показва класация на списание Forbes.

Общо състоянието на стоте най-богати хора в Индия възлиза на 276 млрд. долара, което е еквивалент на близо една четвърт от БВП на страната. За сравнение общото състояние на 100-те най-богати американци е в размер на 775 млрд. долара, а на стоте най-богати китайци – 170 млрд. долара.

Най-богатият човек в Индия отново е собственикът на Reliance Industries Мукеш Амбани със състояние от 32 млрд. долара.

„Стоманеният“ барон Лакшми Митал е втори с 30 млрд. долара състояние. Трети е братът на Мукеш – Анил Амбани. Общо тримата имат състояние в размер на 79,5 млрд. долара - с 25,7 млрд. долара повече от общото им богатство година по-рано. Все пак сумата остава доста под рекордното им по размер общо състояние от 145 млрд. долара през 2007 г.

Един от най-големите източници на средства за индийските богаташи през изминалата година е бил възстановяващият се пазар на недвижими имоти, благодарение на който в списъка на 100-те най-богати хора в страната са влезли 14 души.

13 от включените в класацията са направили състояние чрез фармацевтичната индустрия в Индия, която е най-известна с производството на генерични лекарства, но все повече се насочва към разработването на нови лекарства.

Софтуерният сектор в страната, който е предимно експортно ориентиран, беше засегнат от световната криза, но сега отново се оживява, като е „произвел“ някои от най-големите богаташи. Технологичният магнат Азим Премджи е четвърти в класацията със състояние от 14,9 млрд. долара (7 млрд. година по-рано). Благодарение на Infosys Technologies пък в списъка на стоте най-богати хора в страната са влезли петима души, трима от които - милиардери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още