IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С над 30% е паднало търсенето на злато през третото тримесечие

Все по-малък интерес има към реално използване на ценния метал въпреки големия спекулативен интерес, вдигнал цените на рекордни нива

11:40 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
С над 30% е паднало търсенето на злато през третото тримесечие

Световното търсене на злато е паднало с 34% през третото тримесечие на годишна база, като скокът в цените на жълтия метал е повлиял сериозно върху инвестиционните потоци и покупките от страна на бижутери на ключови пазари като Индия и страните от Близкия Изток. Това се казва в публикуван днес доклад на Световния съвет за злато.

Краткосрочните спекулации на пазара и подновените закупувания на метала от банки по света поддържат цените на доста високи нива въпреки слабостта на физическото търсене, коментира пред Ройтерс Розана Возняк, ръководител на екипа, изготвил доклада.

„През по-голямата част от миналата година покупките на злато бяха от физически купувачи“, казва тя. „Днес сделките се движат предимно от финансовите пазари.“

Тази промяна се дължи както на покупките от банкови институции, така и на слабия долар.

Закупуването на 200 метрични тона злато от централната банка на Индия с продавач Международния валутен фонд даде силен тласък на метала, който в последно време бележи рекорд след рекорд.

В сряда златото покори нов исторически връх, преминавайки над 1150 долара за тройунция. Към момента котировките отстъпват до нива от около 1134 долара.

Високите ценови нива определено отблъскват потребителското търсене въпреки интереса на големите инвеститори и централните банки, желаещи да диверсифицират портфейлите си.

Търсенето в бижутерския сектор в Индия е паднало с 42% за третото тримесечие спрямо същия период на миналата година до 111,6 метрични тона.

В Близкия Изток търсенето се е понижило общо с 34 на сто до 69 тона.

За сметка на това интересът към златото се е увеличил с 10% в континентален Китай, Хонконг и Тайван до общо 128,6 тона, като китайският пазар е основен двигател за този растеж.

Предлагането на ценния метал от своя страна е намаляло средно с 5% по света за наблюдавания период, показват още данните от доклада.

Още по темата: 

Къде е златото

Треска за злато: Как да се включим на пазара

Какво може да спре златната треска?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още