IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи стъпки за премахване на принципа „прекалено голям, за да фалира“

Законопроект предвижда правителството да може да разделя големите банки на по-малки, в случай че техният мащаб застрашава икономиката

09:55 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първи стъпки за премахване на принципа „прекалено голям, за да фалира“

Ключов комитет към Камарата на представителите към Конгреса в САЩ е гласувал за приемането на законопроект, който ще даде право на американското правителство да разделя на по-малки банките, които влизат в категорията „твърде големи, за да фалират“.

Законопроектът предвижда създаването на нов регулаторен орган, който ще има властта да разделя на по-малки единици всички компании, чийто голям мащаб може да навреди на икономиката, дори и ако те са в добро финансово състояние, предаде BBC.

Wall Street се противопоставя на подобна мярка, която е част от усилията за основен ремонт на банковата индустрия. Преди законопроектът да се превърне в закон, той трябва да бъде гласуван от Камарата на представителите и след това да се ратифицира от Сената.

Според демократите от комисията към Камарата на представителите, която е предложила законопроекта, финансовите компании, които искат да си играят на казино, трябва да имат свои собствени парични ресурси, с които да покриват евентуалните си загуби.

Те не одобряват, че банките гледат на парите на данъкоплатците като на резерв, с който могат да разполагат, в случай че залозите им се окажат неуспешни.

Много представители на Републиканската партия се противопоставят на закона, който ще даде прекалено много власт на регулаторните органи, ще принуди финансовите компании да ограничават своята експанзия и ще ги постави в неизгодно положение.

Законопроектът предвижда създаването на Съвет за надзор на финансовите услуги, който ще трябва да наблюдава дейността, размера, рисковия профил, задлъжнялостта на банките, както и взаимосвързаността на техните финансови дейности.

Съветът за надзор на финансовите услуги ще трябва да се консултира с президента, преди да приеме извънредни действия. Одобрението на законопроекта от комитета към Камарата на представителите е почти сигурна гаранция, че той ще се превърне в закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още