IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадове обхванаха борсите в Япония и Хонконг

Компаниите от жилищния и банковия сектор засенчиха повишенията в телекомуникационния сектор

11:58 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спадове обхванаха борсите в Япония и Хонконг

Компаниите от жилищния и банковия сектор понижиха повечето борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион след новината, че някои от най-големите представители на двата сектора планират да емитират нови акции. Това засили тревогите на инвеститорите за разводняване на техния акционерен капитал и засенчи повишенията при компаниите от телекомуникационния сектор.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи борсите в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, остава почти без промяна на ниво от 118,65 пункта. Той се е повишил с 68% от началото на март благодарение на мерките на правителствата и централните банки за насърчаване на икономиката. От началото на тази година регионалният борсов измерител се е повишил с 33 на сто.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 приключи сесията с понижение от 0,6% до 9676,8 пункта. Акциите на авиокомпанията Japan Airlines Corp., която се надява да получи финансова помощ от държавата, поевтиняха с 3,9%, след като транспортният министър на Япония заяви, че не изключва възможността правителството да остави авиопревозвача да фалира, предаде Bloomberg.

Японската строителна компания Tokyo Tatemono изгуби цели 17% от своята пазарна капитализация на борсата в Токио днес след новината, че ръководството планира да емитира нови акции за 45,6 млн. йени. Основаната преди повече от 100 г. компания ще използва средствата, за да финансира покупките на имоти в цел отдаване под наем, както и за да погаси текущите вноски по своя дълг.

Японският банков гигант Mitsubishi UFJ Financial също застана в редиците на най-губещите днес, след като ръководството потвърди, че банката планира да привлече 1 трлн. йени (11,2 млрд. долара) чрез продажбата на акции, за да заздрави своя основен капитал. Акциите на японската банка, която ще публикува своите тримесечни финансови резултати днес, поевтиняха с 0,6%.

Основният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng се понижава с 0,3% до 22840,3 пункта. Най-губещи бяха строителните компании поради спекулациите, че в Шънджън, който е един от най-големите и процъфтяващи китайски градове, може да бъде въведен нов данък върху недвижимото имущество.

Най-много за днешното понижение на Hang Seng обаче допринесе банковият холдинг HSBC Holdings, чиито акции поевтиняха с 0,9% след новината, че новите изисквания за капиталовата адекватност на банките в Китай може да ограничат възможностите за кредитиране на финансовите компании.

Австралийският S&P/ASX 200 нарасна с 0,2% до 4739 пункта след добрите икономически данни, които показаха, че поскъпването на акциите и нарастването на активността на жилищния пазар повишават индекса на водещите индикатори за четвърти пореден месец. В Южна Корея Kospi се повиши с 1,1,% до 1604 пункта, а в Китай Shanghai Composite нарасна с 0,3% до 3303,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още