IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Митал продава петролни и газови активи за над 1 млрд. долара

Компания на Лакшми Митал продава дяловете си в петролни и газови находища на Каспийско море, Лукойл може да е купувач

10:57 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Митал продава петролни и газови активи за над 1 млрд. долара

Индийският магнат Лакшми Митал реши да излезе от участие в съвместните проекти за усвояването на петрол в района на Каспийско море, пише Economic Times. При сключване на планираните сделки компанията на Митал ще се сдобие с над 1 млрд. долара.

Принадлежащата на Митал компания Mittal Investments и индийската държавна петролна компания ONGC Videsh Limited (OVL) през 2005 г. бяха създали съвместното предприятие ONGC Mittal Energy Ltd. (OMEL). Между неговите проекти за реализация се предвиждаше и изкупуването от казахстанската национална петролна компания „КазМунайГаз“ на 25%-ов дял от находището Сатпаево в Каспийско море за около 400 млн. долара.

В тази връзка от Mittal Group са коментирали за индийски телевизионен канал: „Mittal Investments взе решение, че не желае да се възползва от инвестиционните възможности в Сатпаево и сега ONGC Videsh ще се заеме с разработката му самостоятелно“.

Съветът на директорите на OVL вчера взе решение да помоли казахстанското правителство за разрешение за изкупуване на дела на Митал в съвместното предприятие. OVL също така има правото и на опция за придобиване на допълнителни 10% акции след откриването на петрол.

По данни на руски медии Mittal Investments търси купувач и на другите свои петролни и газови активи на Каспийско море – 50%-овият пакет акции в компанията Caspian Investments Resources, купен през 2007 г. от руската компания Лукойл за 980 млн. долара. От Mittal Group са казали по въпроса, че OVL не проявява интерес към акциите на Caspian Investments Resources, но не са коментирали дали има интерес за покупка от страна на Лукойл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 18.11.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още