IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът на венецуелската икономика поставя на изпитание популизма на Чавес

Икономиката на страната се е свила за трето поредно тримесечие

09:45 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на венецуелската икономика поставя на изпитание популизма на Чавес

Икономиката на Венецуела продължава да страда от задълбочаването на рецесията в момент, в който останалите икономики по света започнаха да набират скорост. Данните на централната банка на страната са лоша новина за популисткия лидер на Венесуела Уго Чавес.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 4,5% в сравнение със същия период на миналата година. През второто тримесечие икономиката на Венецуела се сви с 2,4% на годишна база, което постави официалното начало на рецесията в страната.

Венецуелското правителство не предоставя данни за сравнение икономическата активност в рамките на две последователни тримесечия, подобно на Китай, предаде Wall Street Journal.

Спадът, който се оказа по-голям от очакваното, представлява голямо предизвикателство за Уго Чавес, който е начело на страната през последните десет години. Курсът на неговата политика пое рязко наляво чрез национализацията на редица индустрии през последните няколко години.

Голяма част от проходите от продажбата на петрол се използват за държавни разходи и за увеличаване на популярността на правителството. През тази година Чавес национализира редица компании от петролната, финансовата, минната и хранителната индустрия на страната,

Поевтиняването на петрола през третото тримесечие принуди Чавес да ограничи разходите в публичния сектор. Домакинствата също са намалили своите покупки, в резултат на което вносът на стоки във Венецуела се е свил с 29% на годишна база през третото тримесечие.

Продажбите на дребно са намалели с 11,5 на сто за същия период. Икономическата активност а частния сектор се е понижила с 5,8% през третото тримесечие, като промишленият сектор се е свил с 9,2% на годишна база, отчасти поради и предприетите стъпки към национализация.

За да стане задачата на правителството още по-трудна инфлацията, в страната упорито остава висока на ниво от 30% за последните 12 месеца. Високите цени са намалили покупателната способност на домакинствата с около 6 на сто от началото на годината.

Според базираната в Каракас изследователска компания Ecoanalitica реалните доходи на домакинствата във Венесуела може да се свият с до 10% през следващата година, защото компаниите в частния и държавния сектор вероятно ще замразят заплатите.

Икономическият спад оказва своето влияние върху популярността на Чавес и неговият рейтинг се свлече до 46% през октомври от 53% през септември. Това може да затрудни преизбирането на бившия военен служител по време на президентските избори през следващата година.

Правителството на Венецуела прогнозира икономически ръст от 0,5% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още