IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street опита да си възвърне инерцията от понеделник

Индексите промениха своята посока няколко пъти на фона на смесените икономически новини

23:15 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street опита да си възвърне инерцията от понеделник

Колебливите настроения, които обхванаха инвеститорите в САЩ, намериха израз в основните борсови индекси, които на няколко пъти промениха посоката на своето движение и преминаваха от отрицателна на положителна територия и обратно, за да приключат в крайна сметка сесията с леки повишения.

В началото на търговията инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби от понеделник, когато индексите стигнаха най-високото си ниво от края на октомври миналата година, предаде CNN. Поскъпването на петрола и металите обаче повиши цените на компаниите от енергийния и добивния сектор.

Индексът на 30-те най-големи компании Dow Jones IA нарасна с 0,3% до 10437,3 пункта в края на сесията, след като по-рано се понижаваше с 0,3%. По-широкият S&P 500 се повиши с 0,1% до 1110,3 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, добави 0,3% до 2203,8 пункта.

Енергийните компании Exxon Mobil и Chevron помогнаха на индексите да излязат на положителна територия, подкрепени от Wal-Mart и Microsoft. Сред най-губещите в индекса Dow Jones IA застана веригата Home Depot, чиито акции поевтиняха с 2,4% до 26,99 долара след публикуването на тримесечните й резултати.

Икономическите новини от днес бяха смесени. Данните за производствената инфлация бяха добри, защото показаха че тя остава стабилна на този етап, което ще позволи на Федералния резерв да запази основния лихвен процент в САЩ на ниво близо до 0% още известно време в подкрепа на икономиката.

От друга страна индустриалното производство на САЩ нарасна с анемичните 0,1% през октомври спрямо септември, което се оказа по-малко от очакваното. Степента на оползотворяване на производствения капацитет нарасна с 0,2 процентни пункта до 70,7% , което също не отговори на пазарните прогнози.

Акциите на най-големия производител на мрежово оборудване в света Cisco Systems поскъпнаха с 1% до 24,09 долара на борсата Nasdaq. Компанията повиши своята оферта за придобиването на норвежкия производител на оборудване за видео конференции Tandberg с 400 хил. до 3,4 млрд. долара.

По време на сесията стана ясно, че бизнес доверието в сектора на жилищното строителство в САЩ остава много ниско за пореден месец през ноември. Индексът на Националната асоциация на жилищните строители в САЩ (NAHB) остана непроменен на ниво от 17 пункта за втори пореден месец през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още