IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ING: Щатската икономика и борса ще растат бързо, противно на очакванията

Анализаторите на ING Investment Management смятат, че икономиката на САЩ ще нарасне с 4% през следващата година

22:14 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ING: Щатската икономика и борса ще растат бързо, противно на очакванията

Американската икономика и пазарът на ценни книжа ще нарастват с относително бързо и устойчиво темпо през следващите няколко години, противно на мрачните прогнози, направени от редица икономисти. Това е мнението инвестиционно звено за управление на активи на ING Group, цитирано от CNBC.

Анализаторите на ING Investment Management смятат, че икономиката на САЩ ще нарасне с 4% през 2010 г. Това е далеч по-оптимистично в сравнение с прогнозите на повечето икономисти, които очакват щатската икономика да расте с не повече от 1-2% на годишна база в продължение на няколко години.

В случай, че щатската икономика действително продължи да се възстановява с подобно анемично темпо, печалбите от покупката на акции ще бъдат ограничени. В периоди на икономическа несигурност повечето инвеститори се отдръпват от по-рискови активи като акциите и избират облигациите като алтернатива.

Последните песимистични прогнози за САЩ дойдоха в началото на седмицата, когато известният анализатор Мередит Уитни заяви, че тя не е имала подобни „мечи” нагласи за последната година. Според нея акциите в САЩ са надценени и икономиката вероятно отново ще изпадне в рецесия през 2010 г.

Мнението на ING Investment Management е, че прогнозите са твърде песимистични като цяло. Според тях икономическият растеж на САЩ ще бъде по-силен, отколкото мнозина очакват, поради нулевите лихвени проценти, ниската пазарна оценка на компаниите и по-добрите от очакваното икономически данни.

От ING Investment Management обясняват, че ралито на пазара на акции в САЩ е всъщност доста слабо в световен мащаб. Според тях фондовите борси в САЩ са едни от най-слабо представящите се, ако се вземе предвид силното възстановяване на най-голямата икономика в света, и това неминуемо ще се промени.

За това ще допринесе и укрепването на пазарните позиции на американските компании, които непрекъснато намаляват своите разходите и увеличават производителността. В резултат на това брутният вътрешен продукт на страната ще расте средно с около 4%, започвайки от третото тримесечие на 2010 г.

За второто тримесечие на 2011 г. ING Investment Management прогнозира икономически ръст от 4,5 на сто, след което темпът на нарастване ще се забави до 3,8% за последните две тримесечия на 2011 г. Очакванията за безработицата обаче остават песимистични – тя ще остане над 9% и през 2010 г.

Що се отнася до конкретни инвестиции, ING предпочита компаниите от индустриалния, финансовия и технологичния сектор, както и пазарите на ценни книжа в Бразилия, Русия, Индия и Китай. Те остават сдържани по отношение на Япония и избират общинските облигации пред държавните ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още