IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси се приземиха след силния старт на седмицата

Финансовите и минните компании допринесоха най-много за днешните понижения на котировките

19:57 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси се приземиха след силния старт на седмицата

Фондовите борси на Стария континент приключиха днешната сесия с понижения, които свалиха общоевропейския индекс Dow Jones Stoxx 600 от 13-месечния връх, който успя да покори в понеделник. Компаниите от финансовия и добивния сектор се наредиха сред най-губещите днес.

Dow Jones Stoxx 600, който следи пазарите на ценни книжа в 17 западноевропейски страни и Гърция, се понижи с 0,4% до 250,36 пункта, след като в понеделник стигна най-високото си ниво от октомври 2008 г. От началото на март досега борсовият измерител се е повишил с 58 на сто.

Националните индекси се понижиха във всички западноевропейски пазари, с изключение на този в Исландия, предаде Bloomberg.

Във Великобритания FTSE 100 отстъпи с 0,7% до 5346 пункта. Днес стана ясно, че годишната инфлация на Острова се е повишила за първи път за последните осем месеца през октомври и възлиза на 1,5%. Английската централна банка очаква тя да нарасне над 2% през следващите месеци.

Индексът на сините чипове във Франция CAC 40се понижи с 0,9% до 3829,1 пункта, а на борсата във Франкфурт DAX отстъпи с 0,5% до 5778,4 пункта. Днес стана ясно, че положителното салдо по търговския баланс на еврозоната възлиза на 3,7 млрд. евро през септември.

Швейцарският индекс Swiss Market се понижи с 0,7% до 6376,4 пункта, след като стана ясно, че продажбите на дребно в страната са намалели за втори пореден месец през септември. Това загатва, че швейцарските домакинства засега остават сдържани в своите покупки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още