IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската индустрия се сви с 11,2% през октомври

През първите десет месеца на тази година руската индустрия се е свила с 13,3 на сто

18:46 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руската индустрия се сви с 11,2% през октомври

Индустриалното производство на Русия се сви с 11,2% на годишна база през октомври и отчете ръст от 0,8% спрямо предишния месец, показаха официалните статистически данни днес. Това показва, че икономическото възстановяване на страната все още няма стабилен фундамент.

Промишленият сектор на Русия не можа да повтори силния си ръст от септември, когато индустрията на страната нарасна с 5,1% на месечна база и ограничи годишния си спад до 9,5%. Това се дължи отчасти и на трудно достъпното за компаниите банково кредитиране, предаде WSJ.

През първите десет месеца на тази година руската индустрия се е свила с 13,3 на сто. Производството на цимент намалява с 9,2% на месечна база, а това на автомобили нараства с 5,1% в сравнение със септември.

Брутният вътрешен продукт на Русия се увеличи с 13,9% за периода от юли до септември в сравнение с второто тримесечие, но все още е с 8,9% под нивата си отпреди година. Данните не са коригирани със сезонните колебания.

Руската централна банка съкрати основния лихвен процент в страната с 3,5 процентни пункта от началото на тази година до 9,5 на сто, в стремежа си да стимулира банковото кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още