IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите на Wall Street отстъпиха от 13-месечния връх

Щатската индустрия и производствената инфлация са нараснали по-слабо от очакваното през октомври

18:03 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на Wall Street отстъпиха от 13-месечния връх

Основните борсови индекси в САЩ започнаха днешната сесия с понижения в рамките на половин процент след силното рали в понеделник, което повиши Dow Jones IA до най-високото му ниво за последните 13 месеца.

Икономическите данни от днес показаха, че щатската индустрия е нараснала с 0,1% на месечна база през октомври. Това, както и степента на оползотворяване на производствения капацитет се оказаха по-малки от очакваното.

Степента на оползотворяване на капацитета в производствения сектор е съотношението между производствените мощности и реално произведената продукция. Тя нараства с 0,2 процентни пункта до 70,7% през октомври.

Инфлацията на ниво производител се повиши по-малко от очакваното с 0,3% на месечна база през октомври поради поскъпването на енергията и храните. Производствените цени в САЩ са нараснали с 1,9% в сравнение с октомври 2008 г.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи компании, губи 0,2% до 10385,5 пункта час и половина след началото на търговията. Акциите на Home Depot, която участва в индекса от 1999 г., поевтиняват с 4% до 26,61 долара.

Финансовите резултати на най-голямата компания за продажба на стоки за дома в САЩ показаха, че нетната печалба на Home Depot за трите месеца до 1 ноември е намаляла с близо 9% до 689 млн. долара, или 41 цента на акция.

S&P 500 отстъпва с 04% до 1104,4 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижава с 0,4% до 2188,3 пункта. Поскъпването на долара оказа натиск върху цената на златото и петрола, и в резултат на това добивните и енергийните компании станаха обект на разпродажба.

Акциите на най-големия производител на мрежово оборудване в света Cisco Systems поскъпват с 0,1% до 23,90 долара. Компанията, която през тази година влезе в Dow Jones IA, повиши своята оферта за придобиването на норвежкия производител на оборудване за видео конференции Tandberg до 3,4 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още