IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южнокорейската борса бие японската въпреки поскъпването на вона

Бързото икономическо възстановяване на страната, ниската пазарна оценка на компаниите и силната обвързаност с Китай създават добри перспективи за борсата в Сеул

13:40 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Южнокорейската борса бие японската въпреки поскъпването на вона

Пазарът на ценни книжа в Южна Корея носи по-добра доходност от борсата в Токио през тази година. Това вероятно няма да се промени и през следващата година, когато южнокорейската борса ще продължи да се представя по-добре благодарение на бързото икономическо възстановяване, ниската пазарна оценка на местните компании и въпреки поскъпването на местната валута.

Южна Корея бе една от страните, чиято икономика започна да расте най-рано, а основният борсов индекс в Сеул Kospi нарасна с близо 40% от началото на годината. В същото време Nikkei 225 се е повишил с 10 на сто. Двете съседни страни са дългогодишни съперници в Северна Азия и техните производители се конкурират в ключови сектори като електрониката и автомобилостроенето.

Южнокорейският вон поскъпва от началото на тази година, но все още се намира под нивата си отпреди началото на финансовата криза. Поскъпването на местната валута обаче намалява конкурентоспособността на корейските компании, защото оскъпява стоките им на външните пазари. Според някои анализатори вонът ще поскъпне с около 20% спрямо йената през 2010 година.

Въпреки очакваното поскъпване на местната валута перспективите пред южнокорейските компании остават много добри, отчасти поради тясната им обвързаност с Китай, предаде Ройтерс. Износът на Южна Корея за Китай е генерирал около 20% от номиналния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната през 2008 г., докато за Япония съотношението възлиза на 2,5% на номиналния БВП.

От началото на тази година международните инвеститори са закупили корейски акции за близо 22 млрд. долара, а покупките на японски акции са за 4 млрд. долара, по данни на финансовата група Nomura International. Корейски компании като Samsung и LG успяха да се преборят за пазарен дял с японските конкуренти Sony и Sharp, което им донесе рекордни печалби през тази година.

През ноември пазарната оценка на японските компании в състава на индекса MSCI Japan е 21,6 пъти по-голяма от очакваната им печалба за следващите 12 месеца. В същото време съотношението цена-очаквана печалба (forward price/earnings) за южнокорейските дружества от индекса MSCI South Korea е два пъти по-ниско и възлиза на 10,8, по данни на Thomson Reuters.

Попътен вятър за борсата в Сеул даде и решението на FTSE да постави пазара на ценни книжа в Сеул в категорията напреднали фондови пазари през септември. Това вероятно ще накара много международни инвеститори да добавят корейски акции в своите портфейли. Инвеститорите следят и дали Citigroup ще добави Южна Корея към широко следения индекс World Government Bond.

Икономическият фундамент също е в полза на Южна Корея – нейната икономика се очаква да нарасне с 5% през следващата година, а за Япония се прогнозира ръст от 0,8%, сочат данните на инвестиционната компания Nomura Securities. Освен това икономистите очакват дефлацията в Япония да не изчезне преди средата на 2011 г., което засилва песимистичните възгледи за цените на активите.

Основният японски индекс Nikkei 225 приключи днешната сесия с понижение от 0,6% до 9729,9 пункта, след като стана ясно, че индексът на бизнес активността в сектора на услугите на Япония се е понижил с 0,5% на месечна база през септември. Показателят отразява разходите на компаниите от сектора на услугите, като това е първото му понижение за изминалите четири месеца.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,4% до края на днешната търговия до 1586 пункта. Повечето от борсовите индекси в Азия приключиха деня на отрицателна територия, след като председателят на Федералния резерв в САЩ Бен Бернанке заяви, че американската икономика трябва да преодолее сериозни изпитания, за да се завърне на пътя на устойчивото развитие.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпи с 0,3% до 118,93 пункта. Финансовите и технологичните компании се наредиха сред най-губещите дружества в състава на борсовия измерител. Тайванският Taiex се понижи с 0,8%, в Хонконг Hang Seng изгуби 0,1%, а в Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 0,5%.

В Китай, където тече визитата на американския президент Барак Обама, Shanghai Composite отчете ръст от 0,2% до 3282,9 пункта и се нареди след малкото печеливши индекси в региона. Китайският президент Ху Дзинтао заяви днес по време на съвместна пресконференция с президента на САЩ Барак Обама, че двете страни трябва да се противопоставят на протекционизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още