IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южна Корея иска да намали с 30% очакваните въглеродни емисии за 2020 г.

Решението е доброволно на фона на липсата на глобално съгласие между страните относно мерките за борба с климатичните промени

11:19 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея иска да намали с 30% очакваните въглеродни емисии за 2020 г.

Южна Корея, която е четвъртият по големина замърсител в Азия, съобщи, че планира да съкрати с 30% очакваните за 2020 г. емисии на парникови газове. Решението е доброволно на фона на липсата на глобално съгласие между страните относно мерките за борба с климатичните промени.

Според президента на Южна Корея Ли Мюн Бак доброволната стъпка ще стимулира усилията на световната общност, въпреки песимистичните прогнози за срещата на лидерите на близо 200 страни в Копенхаген през декември, посветена на обновяването на протокола от Киото от 1997 г.

Решението на Южна Корея да съкрати с 30% очакваното за 2020 г. количество на емисиите на парникови газове се равнява на понижение от 4 на сто в сравнение с въглеродните емисии от общо 594 млн. тона, които корейските компании са произвели през 2005 година, предаде Bloomberg.

Това е и най-високата цел за съкращаване на въглеродните емисии, изразено в проценти, която се препоръчва за развиващите се икономики от междуправителствената експертна група за борба с изменението на климата към Организацията на обединените нации.

Южна Корея планира да ограничи в по-голяма степен въглеродните емисии в транспортния сектор и по-малко за производствените компании. Правителството ще формира работна група, която ще проучи възможните затруднения за индустрията и домакинствата, породени от ограничаването на емисиите.

До 2020 г. Европейският съюз планира да намали своите въглеродни емисии с 20% спрямо нивата им от 1990 г. и ще вдигне ограничението до 30%, в случай че и останалите страни го последват. Предложението на САЩ е за ограничаване на въглеродните емисии със 17% спрямо нивата от 2005 г. до 2020 г.

Китай иска да съкрати емисиите си пропорционално на икономическия растеж, без да поставя определени цели.

Днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заяви, че е увеличила прогнозата си за икономическия растеж за Южна Корея през 2010 г. и очаква той да надмине заложената от правителството цел от 4%. ОИСР обаче не даде подробности за своя най-нов икономически доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още