IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке оптимист за растежа в САЩ през 2010

Основните заплахи пред икономиката са свитото кредитиране и безработицата, казва шефът на Фед

20:00 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке оптимист за растежа в САЩ през 2010

Американската икономика все още е изправена пред значителни предизвикателства, но най-вероятно ще последва умерен икономически растеж със смекчена инфлация. Това каза в понеделник председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, цитиран от MarketWatch. „Очаквам икономическият растеж да се върне догодина”, посочва той.

По думите му крайното търсене показва знаци на стабилност, подкрепено от повсеместното подобрение на финансовите условия.

Въпреки това „остават значителни предизвикателства”, повтаря ръководителят на американската централна банка. „Кредитният поток продължава да е ограничен, икономическата активност – слаба, а безработицата е прекалено висока. Възможни са кратки влошавания в бъдеще”.

Според изказването на Бернанке очакваният от него икономически растеж догодина няма да е достатъчно силен, за да намали равнището на безработица.

Шефът на Фед отново казва, че безпрецедентно ниските лихвени нива ще останат без промяна „за продължителен период от време”. Той обаче подчертава, че прогнозата на паричния комитет към Фед по този въпрос си остава само прогноза и че „значителни промени в икономическите условия и перспективи биха променили и лихвената политика”.

Тонът на Бернанке може да се опише като предпазливо оптимистичен. Той признава, че някои анализатори смятат скорошното подобряване на икономиката за резултат от временни фактори като намаляване на запасите или правителствената програма за автомобилния сектор. Според някои след изчезването на тези фактори икономиката ще остане отново безсилна.

„Моето лично схващане е, че скорошното възстановяване отразява нещо повече от временни фактори и че ще продължи през следващата година”, подчертава Бен Бернанке. Като пример за фундаментални подобрения той дава потребителските разходи, строителството на жилища, кредитните условия и експортните пазари.

По негова прогноза два основни фактора ще пречат за силен растеж догодина - все още свитото банково кредитиране и пазарът на труда.

Бизнесът остава много предпазлив, предупреждава председателят на Фед. „Те (компаниите) съкращават дори повече работни места, отколкото би се очаквало при този голям спад на производството. Щом търсенето започне да възстановява силата си, компаниите първо ще увеличат работните часове на служителите си, преди да наемат нови”.

Американският фондов пазар реагира на изказването на Бернанке, като забави временно растежа на основните индекси, тъй като инвеститорите очевидно се разочароваха от определението „умерен” относно очаквания от шефа на Фед ръст догодина. Впоследствие обаче пазарът възстанови силата си от старта на търговията, възприемайки думите на Бен Бернанке по-скоро положително. Към момента индексите се покачват с 1,4-1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още