IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рали на щатските борси след данните за продажбите на дребно

Поскъпването на петрола и металите нареди енергийните и добивните компании сред най-печелившите в началото на сесията

17:57 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рали на щатските борси след данните за продажбите на дребно

Данните за продажбите на дребно в САЩ през октомври донесоха на основните борсови индекси на Wall Street повишение от над 1% в началото на днешната сесия. Поскъпването на петрола и металите нареди енергийните и добивните компании сред най-печелившите в началото на сeдмицата.

По-рано днес стана ясно, че икономиката на Япония е нараснала с рекорден за последните две години ръст от 4,8% на годишна база през третото тримесечие. По-късно се очаква изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке относно перспективите пред американската икономика.

Автомобилния концерн General Motors е записал загуба от 1,25 млрд. долара, след като излезе от процедурата по несъстоятелност. Поевтиняването на щатския долар срещу еврото, паунда, йената и швейцарския франк изведе цената на златото до нов рекорд от 1130 долара за тройунция.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-големи борсови компании, нараства с 1,3% до 10403,1 пункта близо час и половина след началото на сесията. По-широкият S&P 500 напредва с 1,5% до 1110,2 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава с 1,3% до 2195,8 пункта.

Преди началото на сесията излязоха данните за продажбите на дребно в САЩ през октомври, които показаха ръст от 1,4% на месечна база. Активността в производствения сектор в района на Ню Йорк продължи да расте за четвърти пореден месец през октомври, но с доста по-слабо темпо.

Автомобилната компания General Motors, която излезе от процедурата по несъстоятелност на 9 юли, съобщи днес, че е излязла на загуба от 1,15 млрд. долара за третото тримесечие. Компанията ще започне да изплаща дълговете си към правителството на САЩ и Канада още през текущото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още