IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackRock: Предстои промяна в политиката на централните банки към златото

За пръв път от над 20 години централните банки ще бъдат нетни купувачи на благородния метал

15:22 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
BlackRock: Предстои промяна в политиката на централните банки към златото

Централните банки по света ще бъдат нетни купувачи на злато през 2009 г., с което ще променят тенденцията от последните 20 години да продават благородния метал. Причината за това е стремежът на институциите да ограничат доларовите си активи.

Това се казва в прогноза на една от най-влиятелните компании за управление на активи в света BlackRock, цитирана от CNBC.

Инвестициите на централните банки в злато се увеличават през последните месеци, като Индия обяви, че купува 200 метрични тона от Международния валутен фонд. В Тайван, Китай и Южна Корея пък вървят активни дискусии дали да не се прибегне до същото.

BlackRock е една от най-влиятелните финансови компании в света. Под нейно управление са инвестиционни фондове с активи от 1,4 трлн. долара, а компанията е сред съветниците и портфолио мениджърите на американския Федерален резерв.

Поради тази причина нейните прогнози могат да окажат значително влияние върху пазарните настроения, а според някои дори днешният рекорд в цената на златото се дължи на очакванията на BlackRock.

Според Еви Хамбро, който ръководи два от най-големите фонда за инвестиции в суровини в света – BlackRock Word Mining и Gold&General Fund, централните банки ще бъдат нетни купувачи на злато тази година. Така това ще е първият случай след 1988 година, когато монетарните институции са купили повече злато, отколкото са продали.

Като цяло от 1989 година досега златните резерви на централните банки са намалели с една шеста.

Златото попадна в центъра на инвеститорското внимание заради слабостта на американския долар и очакванията за висока инфлация през следващите години.

От началото на годината американският долар е поевтинял със 7,5 на сто спрямо кошницата от основните валути. В доларово изражение пък златото е поскъпнало с 33 на сто тази година. По отношение на повечето останали валути златото постигна рекорди в началото на тази година, допълва CNBC.

Мнението на Хамбро е, че инвеститорите започват да наблюдават ценови повишения на златото спрямо всички основни валути. Причината за това според него са именно покупките на централните банки, а при подобно поведение налице били силни сигнали за пазара като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още