IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителите на Airbus със загуба от 87 млн. евро

Концернът EADS отчита негативен финансов резултат през третото тримесечие заради слабия долар

12:14 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производителите на Airbus със загуба от 87 млн. евро

Европейският концерн EADS, който произвежда самолетите Airbus, отчете загуба от 87 млн. евро през третото тримесечие на годината. Като основна роля за това се посочват негативните валутни движения и слабият долар. За същия период на миналата година EADS имаше печалба от 679 млн. евро.

Печалбата на компанията преди лихви и данъци се е свила с цели 77 на сто до 201 млн. евро. Това е доста под предварителните очаквания на анализаторите за печалба от 250 млн. евро. През третото тримесечие на годината приходите на EADS са се свили с 2 на сто до 9,53 млрд. евро.

Основна причина за влошените резултати е курсът на долара. Причината за това е, че повечето разходи на компанията се заплащат в евро, а преобладаващата част от продукцията се продава в долари. Така поскъпването на еврото се е отразило доста негативно, предава ВВС.

„Дългосрочният курс на долара е важен фактор за потенциалните печалби на EADS в следващите години“, обяви компанията.

Като основен проблем в дейността на EADS се посочва новото отлагане на програмите за производство на самолети от моделите А400М и А380. По-рано този месец Южна Африка се отказа от поръчката си за 8 самолета А400М заради високите разходи по придобиването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още