IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос: ЕС не изпълнява отговорността си към Източна Европа

Необходимо е по-бързо приемане в еврозоната за някои източноевропейски страни, смята милиардерът

11:52 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Сорос: ЕС не изпълнява отговорността си към Източна Европа

Европейският съюз (ЕС) трябва да направи повече в помощ на източната си част, заяви милиардерът Джордж Сорос, посочвайки като евентуална мярка по-бързото приключване с процедурата за приемане в еврозоната.

„Европа носи отговорност, тъй като финансовата система на страните от Източна Европа е в ръцете на западни банки и това инфектира региона. Европа носи отговорност, която не изпълнява“, е заявил в интервю за EUobserver Сорос.

Инвеститорът е посочил за пример трудностите, пред които е изправена Латвия, твърдейки, че приемането на страната в еврозоната по-рано от предвиденото би имало минимален ефект върху общата европейска валута. От друга страна обаче условията в Латвия щели да се подобрят страшно много, смята Сорос.

По думите на Сорос възможността за леко обезценяване на еврото вследствие на приемането на някои страни от Източна Европа в еврозоната дори ще е полезна, тъй като единната валута е твърде силна в момента и има тенденция да продължи да расте, което пък пречи на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още