IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската борса на тримесечен връх

Shanghai Composite нарасна с 2,7% до 3275,1 пункта, воден от повишенията при енергийните компании

11:43 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската борса на тримесечен връх

Фондовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион започнаха седмицата с повишения, предизвикани от новината, че страните от Организацията за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АПЕК) са решили да не изтеглят на този етап стимулите от своите икономики, предаде Bloomberg.

Днес стана още ясно, че брутният вътрешен продукт на Япония е нараснал с най-бързото си темпо за последните две години през третото тримесечие от 4,8% на годишна база. Междувременно потокът на преките чуждестранни инвестиции в Китай отчете третия си пореден годишен ръст през октомври.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,7% до 119,14 пункта. Това е най-високата му стойност за последните три седмици и шесто увеличение на борсовия измерител за последните седем сесии.

Всички 21 държави, които членуват в АПЕК, заявиха през уикенда, че състоянието на икономиката остава нестабилно и поради това няма да бързат с изтеглянето на правителствените стимули. Най-много поскъпнаха компаниите от добивния и транспортния сектор, които участват в MSCI Asia Pacific.

На борсата в Шанхай широкият индекс Shanghai Composite нарасна значително на фона на силен оборот с 2,7% до 3275,1 пункта. Това е най-високото му ниво за последните три месеца. Причина за това стана енергийния сектор, начело с компаниите за производство на електричество от възобновяеми източници.

Изменението на климата е една от темите, които ще бъдат обсъдени по време на визитата на президента на САЩ Барак Обама в Китай през тази седмица. Днес стана още ясно, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са се увеличили с 5,7% на годишна база през октомври до 7,1 млрд. долара.

Това е поредното доказателство, че Китай става все по-важен фактор за световната икономика. Все още обаче съществуват някои схващания за страната, които вече не са валидни в такава степен, в това число прекалената зависимост на икономиката от износа и спестовността на домакинствата.

Nikkei 225 приключи сесията с повишение от 0,2% до 9791,2 пункта, след като оптимистичните очаквания за капиталовите и потребителските разходи надделяха над притесненията, че предстоящите продажби на акции от Mitsubishi UFJ и Hitachi могат да разводнят стойността на акционерния капитал на компаниите.

Австралийският S&P/ASX 200 се повиши с 1% до 4755,2 пункта, а на борсата в Нова Зеландия NZX 50 нарасна с 0,5% до 3174 пункта. В Индия BSE Sensex 30 добави 1,1% до 17 025,9 пункта въпреки поскъпването на индийската рупия. Щатският долар започна трета поредна седмица с понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още