IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street обръща поглед към потребителите

През следващите няколко дни се очаква поредица от важни икономически данни, начело с продажбите на дребно през октомври

10:42 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street обръща поглед към потребителите

След две поредни силни седмици инвеститорите на Wall Street обръщат своя поглед към потребителските нагласи в САЩ и ще търсят в тях добри знаци, които да потвърждават възстановяването на най-голямата икономика на света. През следващите няколко дни се очаква поредица от важни икономически данни, начело с промяната в продажбите на дребно в САЩ през октомври.

Компаниите от потребителския сектор на САЩ, както и веригите за търговия на дребно в страната се надяват, че домакинствата ще бъдат склонни да харчат повече по време на предстоящия празничен период в края на годината въпреки високата безработица от 10,2%. Увеличените потребителски разходи би могло да подхрани икономическото възстановяване на страната.

Седмицата започва с данните за продажбите на дребно през октомври, които ще хвърлят светлина върху възможностите на домакинствата да харчат. Анализаторите очакват ръст на продажбите на търговците на дребно от 0,9%, след като намаляха с 1,5% през септември. В понеделник се очакват и данните за производствената активност в Чикаго и бизнес запасите през септември.

Също в понеделник председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за перспективите пред икономиката на САЩ в Ню Йорк.

Във вторник ще стане ясно дали производствената инфлация и индустриалното производство се увеличават през октомври. Ръст за прогнозира и за степента на оползотворяване на производствения капацитет, която достигна рекордни ниски нива преди няколко месеца. Преди началото на борсовата сесия ще излязат финансовите резултати на Home Depot, която участва в Dow Jones.

С голям интерес ще се очакват данните за началното жилищно строителство и броя на издадените нови разрешителни за строеж през октомври в сряда. Те са важен ориентир за състоянието на жилищния пазар. Тогава ще излезе и индексът на потребителските цени за октомври, като се очаква ръст от 0,1% спрямо септември, когато показателят се увеличи с 0,2% на месечна база.

С голямо внимание ще се следят данните за първоначалните молби за помощи при безработица и броя на трайно безработните лица в четвъртък. През миналата седмица първоначалната безработица в САЩ отчете най-ниското си ниво от началото на януари. Важен ще бъде и индексът на водещите индикатори, за който се очаква шесто поредно месечно увеличение през септември.

Своите тримесечни отчети ще публикуват компютърния гигант Hewlett-Packard и производителя на облекло Gap след края на сесията в четвъртък. В петък не се очакват важни икономически данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 16.11.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още