IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Втори пореден седмичен ръст на Wall Street

Влошаването на потребителското доверие през ноември не разколеба доверието на инвеститорите в икономическото възстановяване

23:24 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Втори пореден седмичен ръст на Wall Street

Въпреки неувереното начало, борсовите индекси в САЩ се повишиха с близо 1% до края на последната за тази седмица сесия на Wall Street. Увереността на инвеститорите, че темпът на икономическо възстановяване набира скорост, надделя над новината за внезапното влошаване на потребителското доверие през ноември.

Dow Jones IA, който обхваща 30-те най-търгувани борсови компании, добави 0,7% до 10 270,5 пункта. По-голямата част от компаниите в неговия състав поскъпнаха днес, но с най-силен ръст се отличи медийната Walt Disney, чиито акции добавиха близо 5% до 30,44 долара, което е рекордно ниво за последната година.

Причина за това станаха изненадващо добрите финансови резултати на компанията за третото тримесечие. Силното представяне на нейните телевизионни канали компенсира спада на приходите от увеселителните паркове и така Walt Disney излиза на печалба от 895 млн. долара за трите месеца до 3 октомври.

По-широкият индекс S&P 500 добави 0,6% до 1 093,5 пункта, а Nasdaq Composite, който обхваща компаниите от борсата Nasdaq, увеличи стойността си с 0,9% до 2 167,9 пункта. Технологичните и добивните компании се наредиха сред най-печелившите, подпомогнати и от поевтиняването на долара спрямо еврото.

От началото на тази седмица Dow Jones IA се е повишил с 2,5%, S&P 500 – с 2,3%, а Nasdaq Composite е добавил 2,6%. Това е второто поредно седмично увеличение на щатските индекси.

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет се понижи неочаквано до 66 пункта през ноември в сравнение със 70,6 пункта за месеца преди това. Потребителските нагласи са много важни, защото разходите на домакинствата генерират около две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Преди началото на борсовата сесия отделни данни показаха, че търговския дефицит на САЩ е нараснал с близо 20% на месечна база през октомври до 36,5 млрд. долара. Поскъпването на петрола и увеличението на вноса от Китай са причина за рекордното процентно увеличение за последните десет години.

Акциите на Dell поевтиняха с 0,3% до 15,40 долара на борсата Nasdaq въпреки съобщението, че компютърният гигант ще навлезе и на пазара на смартфони през тази година. Dell ще пусне в продажба новия си Mini 3 смартфон в Китай и Бразилия, който ще бъде базиран на операционната система на Google – Android.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още