IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на Exxon: Заради слабия долар петролът е с $20 по-скъп

Според Рекс Тилърсън ниските нива на щатската валута допринасят за около 1/4 от цената на черното злато в момента

16:01 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Exxon: Заради слабия долар петролът е с $20 по-скъп

Петролните доставки са достатъчно, а запасите по света са на рекордно високи нива, но въпреки това пазарните условия остават нестабилни, а котировките пълзят нагоре заради слабия долар, смята изпълнителният директор на Exxon Mobile Рекс Тилърсън.

„Нивата на запасите са на рекордни исторически стойности, особено в САЩ. Ефектите на валутния курс обаче задържат цените високи въпреки големите количества предлаган петрол“, зави Тилърсън пред CNBC.

“Ако вземете цената на петрола, която се определя в долари, и ако премахнете негативните ефекти заради слабостта на американската валута, според нас ще се види, че именно това допринася за 20-25 долара в цената на барел петрол“, коментира специалистът.

Слабостта на американския долар е една от основните причини за поскъпването на суровините през настоящата година. Когато зелените пари отстъпват позиции, котираните в долари суровини стават по-атрактивни за инвеститорите и биват използвани като средство за защита от инфлация.

Днес барел петрол се търгува за около 77 долара. Тази цена е доста по-висока от 30-те долара за барел, отчетени в края на миналата година, но е и значително под върха от юли миналата година, когато барел петрол доближи 150 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още