IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

British Airways и Iberia създават нов гигант в авиосектора в Европа

След повече от година преговори двете компании се споразумяха по условията за сливането си

09:50 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
British Airways и Iberia създават нов гигант в авиосектора в Европа

След повече от година преговори авиокомпаниите British Airways (BA) и Iberia подписаха проекта си за сливане, което ще създаде доста голям играч в сектора в Европа и силен конкурент на Air France-KLM и Lufthansa, предаде АФП.

Двата бивши национални превозвача обявиха сливането си като „съюз между равни“, по силата на който акционерите на BA ще притежават 55% от новата група, временно наречена TopCo. Акционерите на Iberia ще са с дял от 45 на сто, като разпределението отразява пропорционално капитализациите на компаниите.

TopCo ще е с капитализация от близо 5 млрд. евро, надвишавайки тази на френско-холандската Air France-KLM (3,3 млрд. евро) и доближавайки се до немската Lufthansa (малко над 5 млрд. евро).

Новата група ще бъде испанска, ще плаща данъци в Испания, но ще е базирана в Лондон. На лондонската фондова борса ще се търгуват и книжата й. Събранията на Управителния съвет ще се провеждат главно в Мадрид, както и всички акционерни събрания. Ръководството на фирмата ще си поделят настоящият изпълнителен директор на BA Уили Уолш и изпълнителният директор на Iberia Антонио Варкес.

Двете марки и дейностите на всяка една от компаниите ще бъдат запазени след сливането, което се очаква да приключи в края на 2010 г.

Общият брой пътници на British Airways и Iberia е 62 млн. за 2008 г., а общите продажби възлизат на 15 млрд. евро.

TopCo ще разполага с 419 самолета, летящи до 205 дестинации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още