IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фармацевтичните компании понижиха азиатските борси

MSCI Barra ще увеличи броя на китайските и бразилските компании в своите глобални борсови индекси

11:25 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фармацевтичните компании понижиха азиатските борси

Днешната сесия донесе понижения на повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион. Разпродажбите във фармацевтичния сектор заличиха повишенията при компаниите от добивната и автомобилната индустрия и след четирите поредни позитивни сесии регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,3% до 118,48 пункта.

Борсовият измерител, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, е изгубил 2,2% от 13-месечния връх, отчетен на 20 октомври. Причина за това станаха опасенията, че правителствата и централните банки по целия свят скоро ще започнат да изтеглят стимулите от икономиката.

Фармацевтичните компании в състава на MSCI Asia Pacific станаха най-губещите дружества днес на фона на новината, че японското правителство може да намали цените на лекарствата и медицинските услуги. Така ще се намалят разходите на държавата в здравния сектор, което ще облекчи големия бюджетен дефицит на Япония.

Ралито на MSCI Asia Pacific от началото на март е увеличило стойността му с 68%, а пазарната оценка на дружествата в неговия състав е 22 пъти по-голяма от печалбата им. Съотношението цена/печалба (P/E) за широкия щатски индекс S&P 500 е 17, а за общоевропейския Dow Jones Stoxx 600 възлиза на 15, по данни на Bloomberg.

Октомври донесе на MSCI Asia Pacific първото месечно понижение от февруари насам в размер на 1,3%.

Днес стана ясно, че компанията MSCI Barra, която е водещ доставчик на инвестиционни инструменти, ще увеличи броя на китайските и бразилските компании в своите глобални борсови индекси поради нарастващото значение на двете страни за световната икономика и ралито на фондовите борси в Шанхай и Сао Паоло през тази година.

Корекциите в индексите на MSCI Barra може да предизвикат поскъпване на акциите на компаниите, които ще бъдат включени в тях, и спад при тези, които ще отпаднат. Според MSCI Barra инвестиционните дружества по целия свят, които залагат и следят нейните индекси, управляват повече от 3 трлн. долара в своите фондове.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,1% до 9861,9 пункта. Днес стана ясно, че годишната дефлация на ниво производител в страната намалява до 6,7% през октомври в сравнение с годишен спад на производствените цени от 8%, отчетен през септември.

В Южна Корея основният борсов индекс Kospi се понижи с 1,4% до 1572,7 пункта. Днес централната банка на страната реши да остави основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 2 на сто за девети пореден месец в унисон с пазарните очаквания.

Австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 0,2% до 4747,9 пункта въпреки новината, че австралийската икономика е разкрила 24 500 нови работни места през миналия месец. Безработицата в Австралия се повиши от 5,7% през септември до 5,8% през октомври.

Продължаващото поскъпване на златото донесе ръст на компаниите от минния сектор на Австралия. Цената на ценния метал се повиши за девети пореден ден до 1122,30 долара за тройунция главно поради поевтиняването на щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още