IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото счупи поредния си рекорд, петролът – също нагоре*

Благородният метал прескочи над 1 120 долара за тройунция тази сутрин

08:30 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Златото счупи поредния си рекорд, петролът – също нагоре*

Цената на златото мина над 1 120 долара за тройунция тази сутрин и постави поредния си исторически рекорд. Това се случи в следобедните часове на японската търговска сесия, когато на електронната платформа за търговия Globex ценният метал достигна цена от 1 122,30 долара за тройунция.

Вчера златото регистрира поредната си възходяща сесия, която приключи с нов рекорд. След поскъпване от 12,10 долара, или 1 на сто, декемврийските фючърси приключиха сесията при 1 114,60 долара за тройунция. По-рано през деня пък металът бе на крачка да прескочи над 1 120 долара, регистрирайки нов исторически връх от 1 199,20 долара за тройунция.

„Докато доларът е слаб цената на златото едва ли ще отстъпи значително”, се казва в анализ на Commerzbank, цитиран от Market Watch. „Временните корекции в цената на метала вкъм момента се приемат като възможност за покупки. В особена сила това важи за спекулантите”, се казва в анализа.

Добрите икономически новини от Азия, които са свързани основно с Китай, насърчават рисковите апетити и водят до спад в курса на долара. Това пък се отразява позитивно на цената на златото и другите ключови суровини. Днес стана ясно, че индустриалното производство на Китай и продажбите на дребно в страната продължават да се повишават през октомври. В Япония пък статистиката отчете ръст на поръчките на машини и оборудване.

Доларовият индекс, който следи движението на американския долар срещу шест основни валути по света, се повиши минимално с 0,1 на сто до 75,13 пункта. Въпреки това обаче индексът остава съвсем близо до най-ниското си ниво за последните 15 месеца.

Всичко това оказва подкрепа на цените на основните суровини, което изведе до ръст и петрола. Черното злато с доставка през декември повиши цената си с 0,3 на сто на борсата в Ню Йорк днес до 79,28 долара за барел. Тази сутрин цената на петрола се движи почти без промяна и барел от суровината се търгува по 79,34 долара.

Вчера цената на среброто се повиши с 1,8 на сто до 17,54 долара за тройунция, а платината с доставка през януари поскъпна с 1,4 на сто до 1 369,60 долара за тройунция. Тази сутрин и двата метала продължават възходящото си движение, като среброто се котира по 17,69 долара, а платината - по 1 375,50 долара за тройунция.

*Актуално към 8:30 часа
 

Още по темата:
 
Къде е златото
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още