IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси с нов ръст

Индексите на Стария континент постигнаха пети ръст за последните шест сесии

19:06 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските борси с нов ръст

Днешната борсова сесия на Стария континент донесе нов ръст на основните индекси. Така търговията премина в унисон със зелената вълна по световните пазари, която и днес изведе азиатските индекси до повишение.

Основна заслуга за днешните повишения имаше доброто представяне на компаниите от добивния сектор. За ръстовете допринесоха и стабилните резултати, които показаха водещи европейски компании като E.On, Credit Agricole и J Sainsbury.

Това доведе до ръст на регионалния индекс Dow Jones 600, който приключи сесията с повишение от 0,4 на сто до 246 пункта. В резултат на това показателят регистрира пети ръст в рамките на последните шест сесии.

На национално ниво британският борсов индекс FTSE 100 се повиши с 0,7 на сто до 5 267 пункта, в Германия DAX се покачи с 1 на сто до 5 668 пункта, а пък френският водещ индекс САС 40 добави 0,8 на сто до 3 814 пункта.

Като цяло в рамките на сесията водещите индекси се движеха с по-големи повишения, но нестабилният старт на търговията в САЩ доведе до отслабване на оптимизма.

Днес добро представяне отчетоха представителите на добивния сектор, които се радваха на повишен интерес заради ръста в цената на основните метали. Златото пък постави нов исторически рекорд, което също увеличи интереса към сектора. В крайна сметка пазарната капитализация на Rio Tinto се повиши с 2,5 на сто, а книжата на Randgold Resources поскъпнаха с 6,15 на сто.

Стабилни ръстове днес бяха регистрирани на борсите в Централна и Източна Европа. С най-големи ръстове сесията приключи за индексите в Румъния и Унгария, които напреднаха съответно с 2,9 и 2,8 на сто. В Турция ISE 100 се повиши с 1,3 на сто, а хърватският бенчмарк CROBEX напредна с 0,7 на сто.

На този фон българските индекси постигнаха умерен ръст в сесия с вяла търговия и сравнително ниски обороти по основните позиции. В крайна сметка индексът на сините чипове SOFIX приключи с повишение от 0,9 на сто до 451 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още