IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото постави поредния си рекорд – 1117,8 долара

Ценният метал продължава възходящото си движение и днес, достигайки нов исторически връх

12:46 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Златото постави поредния си рекорд – 1117,8 долара

Цената на златото постави нов рекорд днес, достигайки исторически връх от 1117,8 долара за тройунция. Така благородният метал постави поредния си рекорд, подкрепен от слабостта на американския долар.

Златото с незабавна доставка достигна цена от 1117,33 долара за тройунция в Лондон днес, а декемврийските фючърси се движат с повишение за осма поредна сесия, покачвайки се с 1,4 на сто до 1117,80 долара за тройунция.

За последния месец златото е поскъпнало с 5,6 на сто на борсата в Лондон. Възходът в цената на метала дойде, след като стана ясно, че правителствата на Индия и Шри Ланка ще изкупят значителни количества злато от резервите на Международния валутен фонд.

Днес зелените пари отстъпиха с 0,3 на сто и регистрираха най-ниското си ниво за последните 15 месеца срещу кошницата от основни валути. Отстъплението на долара за последния месец пък възлиза на 1,8 на сто.

Слабостта на долара и опасенията от висока инфлация са основната причина за високия интерес към златото. Според много анализатори и пазарни участници именно инвестициите в злато са единственият начин за запазване на стойността на активите в настоящия момент, обяснява Bloomberg.

Още по темата:

Къде е златото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още