IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трети ръст за борсите в Азия от началото на седмицата

Добрите икономически данни за Китай, Южна Корея и Япония затвърдиха позитивните икономически нагласи на инвеститорите

12:32 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трети ръст за борсите в Азия от началото на седмицата

Добрите икономически данни за Китай от днес затвърдиха позитивните нагласи на инвеститорите за възстановяването на световната икономика и повишиха борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион за трети пореден ден през тази седмица.

MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, напредва с 0,4% до 118,57 пункта. От началото на тази седмица борсовият измерител вече е увеличил стойността си с 3,4%, по данни на Bloomberg.

Nikkei 225 завърши с минимален ръст с 1 пункт до 9871,7 пункта, след като първоначалният ентусиазъм на инвеститорите от данните за силния ръст на поръчките за производство на машинно оборудване се изпари. Те се увеличиха с 10,5% на месечна база през септември.

Shanghai Composite приключи сесията със спад от 0,1% до 3175,2 пункта, след като се повишаваше с 0,3% в началото на търговията. Новината, че банковото кредитиране е забавило темпа на своя ръст през октомври донесе разпродажби на строителния и финансовия сектор.

По-рано днес стана ясно, че индустриалното производство, продажбите на дребно и търговският излишък на Китай са се увеличили много повече от очакваното през октомври. На борсата в Хонконг добрите финансови резултати на HSBC помогнаха на Hang Seng да нарасне с 1,6% до 22627,2 пункта.

Безработицата в Южна Корея падна от 3,6% през септември до 3,4% през октомври, което е най-ниското ниво за последните девет месеца. Това се дължи главно на транспортните, телекомуникационните и финансовите компании, които са увеличили броя на служителите си на фона на подобряващата се икономическа обстановка.

Новината помогна на основния корейски индекс Kospi да се увеличи с 0,8% до 1594,8 пункта, а междувременно корейският вон поскъпна с 0,4% до 1157,95 вона за един долар, което е най-високият му обменен курс за последните 13 месеца.

Добивните компании в Австралия също се наредиха сред най-печелившите за деня, след като цената на златото отбеляза нов исторически рекорд от 1111,40 долара за тройунция. Основният борсов индекс в Сидни S&P/ASX 200 нарасна с 0,5% до 4757 пункта въпреки спада на потребителското доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още