IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румънска рафинерия за биоетанол нае български инженери

38 български инженери ще работят в нов завод на румънската InterAgro в град Зимнич, който се намира срещу Свищов

11:36 | 11.11.09 г.
Румънска рафинерия за биоетанол нае български инженери

Румънският бизнесмен Йоан Никулае, собственик на компанията InterAgro, е наел 38 български инженери за новия си завод за биоетанол в Зимнич в Южна Румъния, съобщи Ziarul Financiar.

Бизнесменът обяснява, че не е намерил в страната квалифициран персонал или хора с интерес да работят в дунавския град, който се намира срещу Свищов.

Компанията пусна първата рафинерия за биоетанол в Югоизточна Европа миналата седмица, като инвестицията възлиза на около 90 млн. евро.

„Това е специализирана професия, която включва много работа на компютър, и за съжаление не намерихме квалифицирани румънци, които да искат да работят в Зимнич. Получихме над 400 CV-та, повечето бяха от хора над 50 години, които не могат да работят на компютър, както и от млади хора, току-що завършили колеж, които не знаят химическата формула дори на нишестето. Продължаваме да търсим хора в Букурещ, Турну Мъгуреле и Александрия“, обяснява Аурел Испас, акционер в компанията Bio Energy Fuel, която управлява рафинерията на InterAgro.

Освен биоетанол InterAgro произвежда царевично олио, фураж и въглероден двуокис, използван в химическата и хранителната индустрия, като близо 90% от продукцията е за износ. От компанията очакват инвестицията да се изплати за срок за три до шест години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още