IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитирането в Китай расте по-бавно, търговският излишък се удвоява

В рамките на първите десет месеца на годината банките в третата по големина икономика на света са отпуснали заеми за общо 8,92 трлн. юана

10:03 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитирането в Китай расте по-бавно, търговският излишък се удвоява

Банковото кредитиране в Китай забави значително темпа на своя ръст през октомври, след като властите предприеха мерки за затягане на стандартите за кредитиране, за да не се появи балон на пазара на ценни книжа и недвижими имоти. През октомври банките са предоставили нови заеми в размер на 253 млрд. юана (37 млрд. долара) в сравнение със заеми за 516,7 млрд. юана през септември.

Анализаторите очакваха новото кредитиране да се увеличи повече с 370 млрд. юана. В рамките на първите десет месеца на годината банките в третата по големина икономика на света са отпуснали заеми за общо 8,92 трлн. юана. Данните на Китайската централна банка показаха още, че широкият паричен агрегат М2, който следи паричното предлагане, се е увеличил с рекордните 29,4% на годишна база.

Световната банка предупреди, че ако не ограничи кредитирането Китай е изправен пред опасността от силен скок в цените на активите, който може да дестабилизира икономиката. Регулаторните органи съобщиха наскоро, че ще изискват всички нови заеми за над 300 хил. юана да се превеждат директно на насрещната страна на кредитополучателя, за да се ограничат спекулативните инвестиции.

Отделни данни показаха, че продажбите на дребно в Китай, както и индустриалното производство, са се увеличили повече от очакваното през октомври. Приходите на веригите за търговия на дребно отчитат ръст от 16,2% на годишна база, което е добър знак за потребителските разходи. Индустрията нараства с 16,1% спрямо миналия октомври, което е най-силният темп на ръст от март 2008 година.

Освен това положителното салдо по търговския баланс на страната се увеличава значително през октомври до най-високата си стойност за последните 12 месеца благодарение на износа, който намалява с по-бавни темпове от вноса. Търговският излишък на страната възлиза на 29,99 млрд. долара, което е двойно повече от излишъка, отчетен през септември, предаде Bloomberg.

Икономистите очакваха търговският излишък на Китай да възлезе на 18,9 млрд. долара спрямо 12,93 млрд. долара излишък за септември. През тази седмица президентът на САЩ Барак Обама е на официална визита в Китай и се очаква да повдигне въпроса за ниския фиксиран обменен курс на юана спрямо щатския долар и евентуалното му преразглеждане.

Износът ограничава своя годишен спад до 13,8% спрямо 15,2% спад през септември. Вносът намалява с 6,4% на годишна база спрямо спад от 3,5% през септември. Икономистите очакваха по-малък спад на вноса от 1% на годишна база. Съобразените със сезонните колебания данни показват спад на износа от 9,1% на годишна база и свиване на вноса от 7,3%.

В началото на тази седмица международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service увеличи своята оценка за перспективата пред китайската икономика от стабилна на позитивна поради успешния начин, по който правителството в Пекин е успяло да преведе страната през тежката финансова и икономическа криза и силната международна инвестиционна позиция на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още