IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 25% пада печалбата на Holcim за деветмесечието

Компанията прогнозира слабо представяне на строителния сектор в Европа още дълго време

09:46 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
С 25% пада печалбата на Holcim за деветмесечието

Швейцарският производител на цимент Holcim отчете спад от 25,5% в нетната си печалба за деветмесечието спрямо година по-рано, предаде АФП. Резултатът за периода възлиза на 1,577 млрд. швейцарски франка (1,04 млрд. евро).

Продажбите на компанията също са пострадали от кризата и падат с 18,4 на сто до 15,744 млрд. франка (10,42 млрд. евро).

Оперативната печалба намалява за периода с 24 на сто до 2,337 млрд франка (1,55 млрд. евро).

Що се отнася до прогнози за бъдещето, групата, която е сред лидерите на световния пазар заедно с френската Lafarge и мексиканската Cemex, не дава никакви конкретни числа. От компанията смятат, че строителният сектор ще остане дълго време в трудно положение в Европа, особено в Испания и Великобритания, Източна Европа и Русия.

Очакванията са, че в другите части на света строителните материали ще се радват на по-голямо търсене. Holcim предвижда също, че в Северна Америка ще има „умерен” ръст през второто полугодие на 2010 г.

В България Holcim е собственик на циментовите заводи в Бели извор и Плевен. Компанията също така добива интертни материали край София, Пловдив и с. Рудината, и вече притежава пазарджишкото дружество „Врис“ ООД, след като във вторник Комисията за защита на конкуренцията разреши придобиването на контрол от страна на дъщерното „Холсим кариерни материали“ АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още