IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов шеф в Opel, Sberbank мисли за съд, а Magna си иска парите

Сътресенията около германското подразделение на GM нямат край

19:55 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов шеф в Opel, Sberbank мисли за съд, а Magna си иска парите

Сътресенията и промените около германското подразделение на GM - Opel – нямат край.

След като дълго обсъжданата продажба на компанията предизвика интереса на няколко кандидат-купувачи, от които бе избран един – канадската Magna с финансов партньор руската Sberbank, преди няколко дни GM поднесе изненада на всичко засегнати страни, обявявайки отказ от сделката.

Сега пък от американската група съобщават, че Opel си има чисто нов изпълнителен директор, който ще се заеме временно с делата на компанията, докато бъде избран постоянен човек за поста. Новият управляващ е не кой да е, а Ник Райли, настоящ вицепрезидент и директор Международни операции в GM.

Господин Райли, „благодарение на големия си опит в Европа с марките Opel и Vauxhall, ще помогне на европейския управленски екип за воденето на операциите и ще наблюдава създаването на стратегия за позиционирането на Opel/Vauxhall на пътя към дългосрочен успех”, се казва в съобщение на групата.

В същото време Райли ще остане начело и на международните операции на GM, като базата на това подразделение е в Шанхай.

От изявленията на компанията става ясно още, че ръководството на Opel ще се стреми по възможно най-бърз начин да върне компанията към нормалния й работен процес, като изобщо не се споменават доскорошните планове за продажба на подразделението или евентуални намерения за търсене на нов купувач в бъдеще.

Назначаването на Ник Райли на поста става факт след напускането на досегашният шеф на Opel Карл-Петер Форстър, който беше яростен поддръжник на продажбата на съюза Magna-Sberbank.

Представител на руската банка заяви по-рано във вторник, че не е изключена възможността да бъде заведено дело срещу General Motors заради резкия обрат в развитието около сделката. „Ако е необходимо, сме готови да защитим пред съда позицията си. Юристи разглеждат тази възможност, но и ще използваме всички средства, за да избегнем съдебната зала”, казват от Sberbank, предава Ройтерс.

В Magna пък настояват да си получат обратно финансовите средства, които са били изразходени преди време във връзка с планираното придобиване на Opel. Според източници на австрийска радиостанция „става дума за близо 100 млн. евро”.

От своя страна, германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере, че Берлин няма да помага на General Motors за преструктурирането на Opel, заявявайки, че очаква от американския концерн да поеме основните разходи по това преструктуриране, предаде АФП.

Преструктурирането на Opel ще бъде ефективно “само ако GM поеме основната част от разходите със собствено финансиране”, заяви Меркел в първата си реч пред депутатите в Бундестага след поемането на втория й мандат като канцлер на Германия.

Необходимо е освен това GM да върне (на Германия) кредита от 1,5 млрд. евро, отпуснат на Opel за гарантиране на оцеляването му, настоя Меркел, която изрази “дълбоко съжаление” от решението на групата да запази европейския си филиал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още