IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

HSBC и VW определиха разнопосочните настроения в Европа

При вяла активност паневропейският Dow Jones Stoxx 600 затвори със спад от 0,18%

19:01 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
HSBC и VW определиха разнопосочните настроения в Европа

С леки понижения приключиха борсовата сесия във вторник основните индекси на Стария континент, като загубите в автомобилния сектор контрастираха на ръстовете при финансовите позиции, за чиито устрем помогнаха обявените силни резултати на британския банков гигант HSBC. Акциите на финансовата институция скочиха с 4%.

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 затвори със спад от 0,18% до 245,31 пункта.

Сред големите губещи се наредиха акциите на Volkswagen, които паднаха с над 16%, след като стана ясно, че Qatar Holding е продал 25 млн. преференциални акции от компанията. Фондът, който е третият по големина инвеститор в автомобилния производител, е прибегнал до сделката за 1,58 млрд. евро, за да активизира търговията по позицията, се казва в информация на Wall Street Journal.

Продадените акции са без право на глас, а според изказвания на инвестиционния фонд последният все още има намерениe да увеличи броя на притежаваните обикновени акции от компанията. Към края на август делът на Qatar Holding от капитала на VW е възлизал на 6,78%, а стремежът на фонда бил да бъде достигнато участие от 17%.

Въпреки това обявената продажба става на фона на скорошното понижение в стойността на книжата на производителя, след обявен спад в печалбата и планове за емитиране на нови преференциални акции, които ще „размият” участието на холдинга.

Спад отбелязаха и книжата на Porsche Automobil Holding, като понижението по позицията достигна близо 4%.

На регионално ниво сред основните индекси един от малкото на положителна територия се оказа френският CAC 40. При слаба пазарна активност той повиши стойността си с 0,01% до 3786 пункта. Немският DAX и британският FTSE 100 паднаха съответно с 0,12 и 0,09 на сто до 5613,20 и 5231 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още