IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът за събиране на космически боклук ще възлиза на $3 млрд. към 2020 г.

Избавянето от всеки от неработещите вече космически обекти ще позволи да се спестят от 20 млн. до 50 млн. долара, но излиза скъпо

17:33 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът за събиране на космически боклук ще възлиза на $3 млрд. към 2020 г.

Пазарът за събиране на космически боклук към 2020 г. ще достигне 3 млрд. долара, прогнозира ръководителят на руската Ракетно-космическа корпорация (РКК) „Енергия“ Виталий Лопота, цитиран от РИА Новости.

Понастоящем, по официални данни, около Земята кръжат около 1200 неработещи апарата (по други оценки те са много повече), които пречат на траекторията на полета на пусканите нови космически апарати и съответно оскъпяват стойността на отделните стартове. По думите на Лопота избавянето от всеки от тези обекти ще позволи да се спестят от 20 млн. до 50 млн. долара. Самото премахване на космическия боклук обаче също е скъпо.

Според Лопота съществуващите сега технологии биха позволили на Русия да вземе участие в почистването на околоземното пространство, като заеме една четвърт от пазара на почистване на космическия боклук.

За утилизация на излезлите от употреба спътници Русия планира за използва кораби „с ядрени двигатели на установката“, какъвто кораб се разработва от РКК „Енергия“. Той ще унищожава космическия боклук или като го изгаря, или като го отдалечава на безопасно разстояние от Земята.

Като се има предвид, че все повече спътници биват изстрелвани в Космоса за различни нужди, плътността на „населеност“ на околоземната орбита расте. Сблъсъците с космическия боклук представляват вече съществена опасност за космическите кораби и орбиталните станции. Досега астронавтите са успявали да извършат необходимите маневри за избягване на сблъсъци с излезли от употреба изкуствени спътници, но техният брой в следващото десетилетие се очаква почти да се удвои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още