IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банковият гигант Barclays с 19% спад на печалбата

Разходи от 6,2 млрд. лири по покриване на лоши кредити са довели до влошаване на резултатите

10:30 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Банковият гигант Barclays с 19% спад на печалбата

Британският банков гигант Barclays отчете спад на печалбата си от 19 на сто за деветмесечието на годишна база. Като основна причина за това се посочват разходи в размер на 6,2 млрд. лири за покриване на лоши кредити.

Печалбата на Barclays преди данъци за първите девет месеца на 2009 година възлиза на 4,54 млрд. лири. Въпреки това обаче приходите на финансовата институция бележат стабилен ръст от 26% на годишна база до 23,8 млрд. лири. Това показва, че банката остава в добро състояние, пише ВВС.

Само през третото тримесечие на 2009 година печалбата е 1,56 млрд. лири, което е спад от 45 на сто спрямо същия период на миналата година.

От началото на годината се наблюдава известно разминаване между резултатите на Barclays на пазара на Острова и в чужбина. От корпоративно и потребителско банкиране в чужбина банката е постигнала ръст на печалбата си от 11 на сто, докато положителният резултат от банкиране на дребно във Великобритания „се е свил значително“.

Един от основните конкуренти на Barclays – Royal Bank of Scotland, отчете сериозна загуба в размер на 1,8 млрд. лири за първите девет месеца. По-късно се очакват и резултатите на третия голям играч на Острова – HSBC.

До този момент Barclays и HSBC успяват да се справят с кризата, без да са получавали помощ от британското правителство. За разлика от тях обаче RBS бе подпомогната силно с държавни пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още