IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН: Политическата корупция струва на света 1,6 трлн. долара годишно

Според анализ на организацията толкова пари се губят чрез пране на пари или незаконни доходи

14:52 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ООН: Политическата корупция струва на света 1,6 трлн. долара годишно

Политическата корупция струва 1,6 трлн. долара годишно, обявиха от Организацията на обединените нации. Тези пари изчезват като публични активи и потъват в операции по пране на пари или като незаконни доходи.

Данните са изготвени на база информация на Световната банка и регулаторни органи от различни държави. Те са били представени на среща на организацията с регулаторите в Доха. Събитието се явява опит за раздвижване на четиригодишните опити за постигане на антикорупционно споразумение, предава ВВС.

Надеждите за постигането на такова споразумение са доста малки, тъй като малко държави се съгласяват да допуснат независими ревизии на финансите си и да обявят липсващи средства, коментира информационната агенция.

Държави като Китай, Иран и Русия например категорично се противопоставят на подобни намерения и отказват всякакви ревизии.

При предишните две срещи на високо равнище, посветени на борбата с корупцията, опитите ООН да получи повече надзорни правомощия са пропаднали.

„Надяваме се да постигнем ангажимент за съвместни действия“, коментира бившият финансов министър на Нигерия и настоящ управляващ директор на Световната банка Нгози Ивеала. „Водихме много разговори. Сега искаме да видим и някакви действия“, посочва той.

Сред ключовите спорни въпроси е начинът, по който да се въведе проследяване на парите. Причината за споровете е това, че все още в света съществуват режими като данъчен рай, стриктно пазене на банкови тайни и други подобни практики, затрудняващи разследванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още