IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Половината ток в Испания – от вятър

За няколко часа в неделя вятърните централи формираха над 50% от общото електроенергийно производство

12:45 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Половината ток в Испания – от вятър

Испания регистрира рекорд в производството на електричество от вятърни централи в неделя сутринта заради силните ветрове, като за първи път този тип енергоизточници са формирали над 50% от общото електропроизводство в страната, съобщава вестник El Pais.

По думите на директора на REE, оператора на националната електропреносна система, „това е граница, чието преминаване ни изпълва с гордост”.

Между 03:20 и 08:40 часа в неделя повече от половината ток в Испания е бил произведен благодарение на ветровете в страната, като достигнатият пик е 53% дял от общата продукция, се конкретизира в информацията на вестника.

От няколко години Испания фокусирано развива многобройни проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като специално вятърни централи има в почти всички краища на територията й. По данни на El Pais общият капацитет на инсталираните вятърни централи може да достигне 17 700 мегавата, или над десет пъти повече спрямо 1999 г.

Социалистическото правителство на Хосе Луис Родригес Сапатеро реши постепенно да спре употребата на ядрена енергия, като използва атомните си централи до края на жизнения им цикъл, а след това да преориентира към ВЕИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още