IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody’s даде позитивна перспектива на китайската икономика

Според много инвеститори кредитният рейтинг на китайските държавни ценни книжа е прекалено нисък

11:12 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Moody’s даде позитивна перспектива на китайската икономика

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service увеличи своята оценка за перспективата пред китайската икономика от стабилна на позитивна поради успешния начин, по който правителството в Пекин успя да преведе страната през тежката финансова и икономическа криза.

Промяната в перспективата на Moody's оказва влияние върху рисковата премия на китайските държавни ценни книжа. Освен това рейтинговата агенция повиши и своята перспектива за икономиката на Хонконг от стабилна на позитивна, както и перспективата си за седем от най-големите китайски банки.

Според Moody's Китай има много силна международна инвестиционна позиция и по този начин страната е успяла да се изолира от световната финансова криза, а рискът е сведен до незначително ниво.

Рекордното количество нови заеми в банковия сектор на стойност 1,27 трлн. юана, както и 4-те трлн. юана (586 млрд. щатски долара), отпуснати от правителството за инфраструктурни проекти, помогнаха за силния ръст на китайската икономика от 8,9% през третото тримесечие въпреки спада на износа.

Според мнозина инвеститори кредитният рейтинг на китайските държавни ценни книжа е прекалено нисък за икономика, която скоро ще изпревари Япония по своите размери. Чуждестранните валутни резерви на Китай набъбнаха до рекордните 2,27 млрд. долара през септември, след като икономическото възстановяване на страната привлече повече средства от чужбина.

Миналата седмица обаче Световната банка предупреди, че рисковете от надуването на балон на пазара на ценни книжа и недвижимо имущество в Китай трябва да бъдат разгледани и овладени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още