IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Газпром се срути наполовина

Руският гигант влошава резултатите си заради повишената изкупна цена на газа

11:03 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Газпром се срути наполовина

Руската компания Газпром отчете спад на печалбата си от 50 на сто за първите шест месеца на годината. Така положителният резултат на гиганта се стопява от 609,4 млрд. на 305,8 млрд. рубли (10,6 млрд. долара).

Като основна причина за влошената печалба се посочват повишените изкупни цени на пренасяния от компанията газ. Цената на суровината, идваща от Централна Азия, се е повишила със 105 на сто спрямо шестмесечието на миналата година, предава ВВС.

Стойността на продажбите на газ за страни от Европа и други региони се е повишила с 6 на сто. Това се случва заради ръста в цените, който компенсира спада във физическия обем на изнесеното синьо гориво.

Според Газпром ръстът в цената на газа е резултат главно заради повишените доставни цени от Централна Азия, както и високата търговска активност със суровината в Европа.

Други ключови компании от енергийни сектор също отчетоха драстични спадове в печалбите си. Причината за това се крие главно в силното поевтиняване на петрола, който през юли миналата година постави рекорд от над 147 долара за барел. Тази година черното злато се търгува по около 80 долара за барел, но след като бе отстъпило до около 30 долара за барел през декември.

Още по темата:
 
Печалбата на Total надолу с 37%
Петролният гигант Exxon отчете печалба от 4,73 млрд. долара
Печалбата на Shell надолу със 73 на сто
Ниските цени на петрола срутиха печалбата на ВР с 34%
Печалбата на Chevron намалява наполовина до 3,83 млрд. долара
Къде е петролът?
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още