IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай с инвестиции за още 10 млрд. долара в Африка

Очаква се Пекин да вложи средства в множество проекти за чиста енергия

09:04 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай с инвестиции за още 10 млрд. долара в Африка

Премиерът на Китай Уън Дзябао обяви, че страната му ще предостави 10 млрд. долара на Африка като концесионни заеми през следващите три години. Това се случи по време на среща на високо равнище, проведена в Египет през уикенда.

Лидерът на Китай участва във форум с представители на още 50 държави, като темата на събитието е сътрудничеството между Китай и Африка, предава ВВС.

„Ще помогнем на Африка да подобри финансовите си възможности“, е обещал Уън Дзябао. Освен това Китай щял да развие екологични програми в Африка, инвестирайки в 100 проекта за добив на чиста енергия.

Срещата в Египет предизвиква широк отзвук по света. По традиция Китай получава критики, че се опитва да ограби природните ресурси на Африка, за да подхранва икономическия си растеж.

В навечерието на срещата държавният китайски вестник Global Times написа, че „Запада завижда на сближаването между Африка и Китай".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още