IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Браун призова за „по-добър социален договор” с банките

Не е приемливо банковите успехи да се жънат от малцина, а провалът да се понася от всички нас, заяви британският премиер

15:36 | 07.11.09 г.
Браун призова за „по-добър социален договор” с банките

Британският премиер Гордън Браун призова за нов „социален договор” със световните банки, който да ги направи по-отговорни към обществото.

Браун заяви на срещата на Г-20 в Шотландия, че не е приемливо банковите успехи да се жънат от малцина, а провалът „да се понася от всички нас”, съобщава BBC.

Той призова да се обмисли създаването на фонд за спасяване на банки в бъдеще, който евентуално да се покрива от данъци при финансовите транзакции.

Пред финансовите министри на страните от Г-20 Браун заяви, че трябва да има „справедливо разпределение на рисковете и наградите”.

„Вярвам, че трябва да обсъдим дали дали се нуждаем от по-добър икономически и социален договор, за да отразим глобалните отговорности на финансовите институции към обществото”, казва той.

По думите му финансовият сектор е толкова ключов, че правителствата нямат избор, освен да се намесят, когато той се срине. Той допълва: „И не може да е приемливо печалбите при успех в този сектор да се жънат от малцина, а разходите при неуспех се понасят от всички нас.”

Браун неколкократно подчертава нуждата от „глобални” действия за реформата на банковата система. Той каза: „Великобритания няма да предприеме действия, освен ако и другите не ги предприемат с нас.”

Британският премиер признава, че ще има „огромни и трудни практически и технически въпроси”, но има нужда от „по-добър социален договор” с банковите системи, който да ги направи по-отговорни.

По думите му това може да се финансира по редица начини, включително налагането на глобален данък върху транзакциите. В миналото Великобритания се противопоставяше на данъците върху транзакциите, като вярваше, че те биха могли да засегнат интересите на лондонското Сити.

От британската асоциация на банкерите бързо поставиха под съмнение ефективността на подобни данъци върху финансовите транзакции. Главният изпълнителен директор Анджела Найт коментира: „Те не работят, защото изискват перфектно или почти перфектно глобално осъществяване.”

Браун заяви пред финансовите министри от Г-20 също, че сега не е подходящото време да се прекратят пакетите от стимули, които много правителства въведоха, за да подкрепят икономиките си.

Някои от страните от Г-20, включително САЩ, Япония и Германия, искат да се обсъдят „стратегии за изход”, които да сложат край на мерките.

Според Браун обаче „би било опасно да се изложи възстановяването на риск, като внезапно се спре финансирането и инвестициите, които подкрепят домакинства и компании”.

По-рано на срещата британският финансов министър Алистър Дарлинг призова участниците в срещата да работят заедно за постигането на споразумение как да се финансират реформите в борбата с климатичните промени преди срещата в Копенхаген следващия месец.

Според някои представители обаче това не е подходящият форум за подробно обсъждане на въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още