IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на компанията на Уорън Бъфет се утрои

Нетната печалба за третото тримесечие на Berkshire Hathaway се повишава до 3,24 млрд. долара от 1,06 млрд. година по-рано

11:03 | 07.11.09 г.
Печалбата на компанията на Уорън Бъфет се утрои

Инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc обяви в петък, че печалбата й за тримесечието се е утроила в резултат на растящите капиталови пазари и спокойния сезон на ураганите, който е допринесъл за по-висока печалба от застраховането.

Резултатите стават известни три дни, след като Бъфет обяви най-голямото придобиване в историята на 44-годишното си управление на Berkshire - сделка за закупуването на Burlington Northern Santa Fe Corp за 26 млрд. долара. Преди сделката Berkshire притежаваше дял от 23% от втория по големина ж.п. оператор в САЩ.

Нетната печалба за третото тримесечие на базираната в Омаха, Небраска, компания се повишава до 3,24 млрд. долара, или 2087 долара за акция клас А, от 1,06 млрд., или 682 долара, година по-рано, съобщи Ройтерс.

Като се изключат инвестициите, оперативната печалба намалява с по-малко от 1% до 2,06 млрд. долара, или 1325 долара на акция, от 2,07 млрд. долара, или 1335 долара за ценна книга. На тази база анализатори в допитване на агенцията очакваха печалба от 1308,25 долара на акция.

Приходите се повишават със 7% до 29,9 млрд. долара, въпреки че от Berkshire посочват, че влиянието на глобалната рецесия е засегнало резултатите за няколко нейни компании в сектора на производството, облеклото и търговията на дребно, тъй като някои потребители са свили „драстично” разходите си.

Растящата диверсификация на Berkshire превърна компанията в нещо като предвестник на развитието на щатската икономика. Близо 80-те управлявани от нея компании продават разнообразие от продукти, което варира от автомобилни застраховки до сладолед и бельо.

Berkshire е спечелила още от растящите капиталови пазари, които са подкрепили инвестициите й в компании като Coca-Cola Co, Goldman Sachs Group Inc, Procter & Gamble Co и Wells Fargo & Co.

Вижте по-подробно какво има в портейла на Бъфет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още