IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското кредитиране в САЩ бележи спад за 8-ми пореден месец

Салдата по кредитните карти падат с 10% на годишна база за последното тримесечие

22:25 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското кредитиране в САЩ бележи спад за 8-ми пореден месец

Размерът на отпуснатите кредити в САЩ бележи спад за рекордния осми пореден месец, като през септември общият портфейл на потребителските кредити се е свил с 4,7 на сто на годишна база. Това показват редовните данни на американския Федерален резерв за състоянието на кредитния пазар.

Кредитният портфейл към потребителите никога досега не се беше понижавал в 66-годишната история на данните, предава Market Watch. Неговият размер е 2,46 трлн. долара през септември, което е с 4,7 на сто по-малко от септември миналата година.

По правило, размерът на кредитния портфейл може да се свие ако потребителите върнат своите заеми или финансовите институции обявят кредити като несъбираеми. Това се случва вече в 12 от последните 14 месеца.

Преди избухването на рецесията размерът на кредитния портфейл в САЩ скочи над 3 пъти за период от 16 години. Данните обаче не са коригирани с темпа на инфлацията, генериран за това време.

Най-силен спад в портфейла през септември има при револвиращите кредити, каквито могат да се получават чрез кредитни карти например. Салдото се свива с 9,9 млрд. долара до 889 млрд. долара, което е спад от 13,3 на сто за последната година.

Нереволвирашите кредити, каквито са кредитие за покупка на стоки, студентските кредити и т.н. се свиват с 3,7 на сто за последната година до 1,57 трлн. долара.

Като цяло, през третото тримесечие на годината портфейла на потребителскит кредити пада с 6,1 на сто, след спад от 6,6 на сто понижение през второто тримесечие на годината.

Задълженията по кредитни карти падат с рекордните 10 на сто за тримесечието спрямо съпоставимия период на миналата година, добавя агенцията. Пониженията за предишните две тримесечия от началото на годината бяха 9,7 и 9,6 на сто.

В общия кредитен портфейл на потребителските кредити не попадат кредити, свързани с имоти, като ипотечни заеми.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още