IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street приключи седмицата на зелено*

Добивните компании поскъпнаха, след като цената на златото записа нов исторически рекорд от 1100 долара за тройунция

23:05 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Wall Street приключи седмицата на зелено*

Борсовата сесия в САЩ приключи седмицата с повишение, след като в резултат на неколкократни смени на посоката основните индекси успяха да напреднат.

Търговията днес стартира понижения от около половин процент за водещите показатели, което бе предизвикано от силния ръст на безработицата в най-голямата икономика на света през октомври. Котировките за малко се оказаха и на положителна територия, подкрепени от добивните компании, след като цената на златото записа нов исторически рекорд от 1100 долара за тройунция.

Постепенно обаче настъпо промяна в настроенията и индексите се оцветиха в зелено. Това се отрази и на търговията в Европа, която приключи с повишение за основните индекси.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-ликвидни дружества на Нюйоркската фондова борса, се повиши с 0,17% до 10 023 пункта. В четвъртък той се изкачи над 10 хил. пункта, повлиян от добрите финансови резултати на редица големи компании, както и от новината за силния ръст на производителността на икономиката през третото тримесечие. Като цяло, седмицата приключи с повишение от 3,2 на сто за индекса.

По-широкият индекс на 500-те най-добри компании S&P 500 напредна с 0,25 на сто до 1 069 пункта, а този на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повиши 0,34% от стойността си до 2 112 пункта. Най-много поскъпнаха акциите на компаниите от добивния и технологичния сектор, а тези от потребителския и финансовия сектор станаха обект на разпродажби, предаде CNN.

Преди началото на днешната борсова сесия стана ясно, че още 190 хил. американци са останали без работа през октомври, а безработицата в страната се е повишила до 10,2%, което е най-високото ниво от 1983 г. досега. Икономистите очакваха по-малък ръст на безработицата до 9,8%. Броят на безработните лица се увеличава с 558 хил. през октомври до 15,7 млн. души.

Застрахователната компания AIG съобщи, че е излязла на печалба за второ поредно тримесечие, но въпреки това акциите й поевтиняват с 8,8% до 35,83 долара. Нетната печалба на AIG за третото тримесечие възлиза на 455 млн. долара, или 68 цента на акция. За сравнение застрахователят реализира загуба от 24,5 млрд. долара за същия период на миналата година.

Днес стана още ясно, че ипотечният кредитор Fannie Mae е поискал още 15 млрд. долара помощ от щатското правителство, след като загубата на компанията за третото тримесечие възлезе на 19,8 млрд. долара. Акциите на Fannie Mae поевтиняват с 9,8% до 1,01 долара за акция. От началото на тази година пазарната капитализация на компанията е нараснала с 34% до 1,1 млрд. долара.

Отделни данни показаха, че запасите в сектора за търговия на едро намаляват за 13-ти пореден месец, като отчитат месечен спад от 0,9% през септември.

*Актуално към 23:05 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 06.11.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още