IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват от металите през 2010 г. най-много да поскъпне медта

Средната цена на медта за 2010 г. ще бъде 6500 долара за тон

17:34 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват от металите през 2010 г. най-много да поскъпне медта

През следващата 2010 г. от металите цената на медта ще се повиши най-много, се казва в прогноза на Tong Yang Securities, цитирана от Bloomberg. От началото на годината досега медта е поскъпнала над 2 пъти.

Предпоставка за значително повишение на цената на медта и през следващата година анализаторите виждат в държавните вливания на финансови средства в инфраструктура, което повишава търсенето на мед, тъй като тя се използва много в електротехниката и производството на тръби.

Според прогнозата на Tong Yang Securities, средната цена на медта за 2010 г. ще бъде 6500 долара за тон, като в края на следващата година ще достигне 7000 долара/т.

През октомври цените на медта скочиха до годишния си максимум, в резултат на завишеното търсене на Китай, който е на първо място в света по потребление на този метал.

Според данните на Лондонската метална борса (LME), средната цена на медта от началото на годината досега е 4907 долара/т. На електронните търгове тази сутрин медта поскъпна до 6562 долара/т.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още