IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индия набира милиарди от продажба на държавни компании

Правителството търси всякакви варианти за ограничаване на бюджетния дефицит

17:21 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индия набира милиарди от продажба на държавни компании

Индийското правителство одобри план за продажба на миноритарни дялове в няколко държавни предприятия с цел да осигури милиарди долари за финансиране на държавните програми за социално осигуряване по време на период на силно увеличение на фискалния дефицит.

Правителството се надява да набере повече от 400 милиарда рупии (8,5 млрд. щатски долара) от подобни продажби през настоящата фискална година завършваща в края на март 2010 г., съобщи Hindustan Times.

Вътрешният министър на страната Паланипан Кидамбарам е обявил, че всички печеливши листвани държавни компании ще бъдат задължени да продадат миноритарен дял от поне 10%. Той е добавил, че всички непублични дружества с печалба по балансите също ще бъдат качени на борсата.

Изявлението на Кидамбарам доведе до силен ръст на борсата в Бомбай. Индексът BSE-PSU, отразяващ цените на 48 предприятия с държавно участие, се повиши с 3,8%, което е най-голямото увеличение за последните четири месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още