IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

RBS с 1,8 млрд. паунда загуба за третото тримесечие

Най-голямата британска държавно контролирана банка е заделила 3,3 млрд. паунда провизии за лоши кредити

15:08 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
RBS с 1,8 млрд. паунда загуба за третото тримесечие

Най-голямата държавно контролирана банка във Великобритания - Royal Bank of Scotland Group (RBS), отчете загуба за третото тримесечие, след като задели 3,3 млрд. паунда провизии за покриването на евентуалните загуби от лоши кредити и за отписвания на активи, предаде Bloomberg.

Нетната загуба на RBS за периода от юни до септември възлиза на 1,8 млрд. паунда в сравнение с печалба от 871 млн. паунда за третото тримесечие на 2008 г.

Оперативната загуба на RBS намалява до 1,5 млрд. паунда през третото тримесечие в сравнение с 3,5 млрд. паунда загуба за трите месеца преди това. Това показва, че банката контролира своите разходи, както и печалбата от разликата между лихвите по заемите и депозитите.

След новината акциите на базираната в Единбург банка поскъпнаха със 7,5% до 37,85 паунда на Лондонската фондова борса. От началото на тази година пазарната капитализация на RBS се е понижила с 23 на сто. В същото време индексът FTSE 350 Banks е нараснал 1,5 на сто.

RBS ще получи общо 45,5 млрд. паунда от парите на британските данъкоплатци, което превръща нейното спасяване в най-скъпото на света, а държавният дял в нея ще се увеличи от 70% на 84%. Банката планира да продаде над 300 свои клона и звеното си за инвестиционно банкиране.

Ръководството се надява, че RBS ще излезе на печалба през 2011 г. и подчерта, че банката има да извърви дълъг път до независимостта. От началото на тази година RBS е отписала активи за 10,8 млрд. паунда, а през последните 12 месеца е съкратила около 20 хил. свои служители.

Банката планира да съкрати още толкова служители и да застрахова рискови активи за 282 млрд. паунда в рамките на правителствената програма за стабилизиране на финансовия сектор. През миналата година RBS отчете най-голямата загуба в корпоративната история на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още